Hafta Hafta Hamilelik · 14 Mayıs 2017

30. Hafta Gebelik Gelişimi

Gebeliğin bu döneminde anne adaylarını en çok rahatsız eden mide yanması şikayeti artabilir. Değişken halde olan ruh halinizden ve gebeliğin sebep olduğu rahatsızlıkların yol açtığı uyku sorunlarınız bu dönemde olabilir. Gebelik dönemi anne adayları için zorlu ve yorucu bir süreçtir birde üstüne uykusuzluk eklendiğinde kendilerini yorgun,halsiz,bitkin hissederler. Gebelik sürecinin bu dönemin de anne adayının ayakları geçici olarak şişebilir.
Anne adayının karnı iyice büyümüş olmasından kaynaklanan denge bozukluklar yaşanabilir çünkü denge merkezi değişmiş durumdadır bu da anne adaylarının hareketlerinde kısıtlama getirebilir. Gebelik sürecinin sonuna doğru yaklaşıldıkça doğum zamanı yaklaştıkça anne adayında bazı endişeler, korkular ve kaygılar oluşmaya başlayacaktır bunlar gayet normaldir ancak aşırıya kaçılmaması koşuluyla. Fakat aşırı bir stres varsa hemen bir uzmandan yardım almak gereklidir annenin ruh sağlığı ne kadar iyi olursa bebeğin ruh sağlığına buna bağlı iyi olacaktır bu durum ile gebelik döneminde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu dönem de anne adayının idrar yolu enfeksiyonlarına karşı dikkat etmesi gerekmektedir çünkü bu enfeksiyon erken doğum riskini besleyebilir.

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri ise şunlardır; sık idrara çıkma,idrar yapma anında yanma,kasıklarda ağrı hissi,yüksek ateş gibi belirtileri vardır doktorunuza başvurmalısınız bu gibi durumda gerektiğinde hastane de tedavi yapılmaktadır. Anne adayı gün içinde bebeğin hareketlerini sürekli olarak takip etmeli her zamankinden çok hareket eder günde 10 defa hareket etmesi normal sayılır ancak bebekte hiç hareket olmuyor yada her zamankinden daha az hareket varsa bu durumu doktorunuz ile paylaşmalısınız. Bu dönem de reflünüz yani yanmalarınız artacaktır bu nedenle yatarken  gövdenizi hafif şekilde yukarı kaldırın ve ağır,yağlı,hamur işi gibi gıdalardan uzak durmaya çalışın ayrıca asitli,gazlı içecekleri de tercih etmeyin. Yatacağınız zaman sol pozisyonda yatmaya çalışın bunun nedeni ise kanı kalbe geri götüren ana toplar damar karnın sol bölgesindedir bu yöne yatmanız damarlarda ki basıncı düşürerek kanın organlardan geri dönüşümünü sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmektedir.

30. Hafta Tavsiyeler

Bu dönem de baba adaylarına da büyük iş düşmekte bunun nedeni ise anne adayının ruh halinin büyük önem kazanması baba adaylarının anneye gösterdikleri özeni arttırmaları gerekiyor. Buna ek olarak anne karnındaki bebek artık bütün konuşmaları duyar ve her şeyin farkına varmaya başlamıştır bu nedenle anne adayınla tartışmalardan,yüksek sesten ve anne adayının ruh sağlığını olumsuz etkileyecek olaylardan uzak durması gerekmektedir.

Gebelikte 30.haftada bebeğiniz

Bu haftada bebeğin boyu yaklaşık 42-43cm ulaşmış durumdadır kilosu ise 1300-1400gr civarlarında seytermektedir.

Bebeğin bu haftada akciğerler dışında hemen,hemen bütün gelişimi tamamlanmış ve bebek kendini doğmaya hazır hissetmeye başlamıştır. El ve ayak hareketleri önceki zamanlara göre daha aktiftir.

Amniyotik sıvısı bebeğin çevresini çevreliyor ancak bebek büyüdükçe amniyotik sıvıda azalma olacak. Ve bu dönemde bebek artık kendi vücut ısısını ayarlayabiliyor ve bu döneme kadar onu sıcak tutmakla görevli olan tüyleri dökmeye başladı. Bebeğin görme fonksiyonları hala gelişmekte ancak çok keskin değiller doğumun ardından günün büyük bölümünü gözleri kapalı geçirirler. Bebek gözlerini açtığı zaman ışığa karşı bir refleks verecek ama görüş açısı ancak %5 civarında olacaktır bunun anlamı ise yakınını görebiliyor demek. Göz gelişimi 2 yaşına kadar sürecektir.

Bebeğin duyu fonksiyonları gelişimine devam eder. Beyin gelişimini sürdürürken beynin kıvrımları artar.

Ayak tırnakları oluşmaktadır ve genetik özelliklerin yönlendirdiği saçlar şekillenmeye başlayacaktır.

30 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

30 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında bebeğin hareketlerini takip etmek de vardır. Bu haftada bebeğin hıçkırır tarzda hareketler yaptığını hissedebilirsin. Bu hareketler bebeğin dış ortama hazırlandığı nefes alma alıştırmalarıdır.

28.haftadan sonra fetüs hareketlerini, bir kere sabah saatlerinde bir kere de akşam saatlerinde olmak üzere günde 2 kere kontrol etmek akıllıca olabilir. Doktorunun, bebeğin hareketlerini kontrol etmen için önerdiği bir yöntem olabilir. Ya da şunu deneyebilirsin:

Saate bak ve saymaya başla. Tekme, dönme, çırpınma, sürtünme her türlü hareketini say. 10 hareket saydığında dur ve saate bak. Geçen süreyi not et. Çoğu kez 10 dakikada 10 hareket hissedebilirsin. 10 dakikanın biraz altı ya da üstü de olabilir.

Bir saat geçmesine rağmen 10 hareket sayamadıysan, bir şeyler iç, atıştır, yürü veya hafif egzersizler yap. Sonra tekrar uzan, gevşe ve saymaya devam et. Hareketsiz bir gün olması illa bir terslik olduğunu göstermez ama nadiren de olsa bir alarm olabilir. Doğum tarihi ne kadar yakınsa fetüs hareketlerini kontrol etmek o kadar önemlidir.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96