Hafta Hafta Hamilelik · 14 Mayıs 2017

23. Hafta Gebelik Gelişimi

23 haftada bebek ve anne de kilo alımı gözlemlenir ayrıca bebek hareketleri de artık anne tarafından hissedilir. Mide şikayetlerinizden olan mide yanması bu dönemde artarak devam edebilir. Bu nedenle yediklerinize dikkat etmeli yağlıyiyeceklerden uzak durmalısınız. Bacak kramplarınız artar hatta bu dönemde bu kramplar size gece yataktan bile kaldırabilir düzeyde olabilir krampları azaltmak için magnezyum ve demir alımı önerilmektedir ayrıca kısa kısa yürüyüş yapmanızda da yarar sağlayacaktır.

Bu dönemde yalancı doğum ağrıları adı verilen ağrılar baş gösterir bunun nedeni rahimde kasılma ve gevşemelerin olmasıdır. Anne adayı bu dönemlerde duygusal dalgalanmalar yaşayabilir bu durum normaldir ve endişelenmeyi gerektirmez bu ruhsal dalgalanmalı yaşarken karnınızda olan küçük bebeğinizi düşünmeniz ve her şey onun için demeniz kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Bu haftayı geride bıraktığımızda braxton adı verilen kasılmalarınızbaşlayabilir elinizi karnınızın üzerine koyduğunuzda hafif bir şekilde sertleşme ve gerginlik duyabilirsiniz. Bunun nedeni uterus kaslarının doğum için hazırlık yapmasıdır. Aslına bakarsak uterusun kasları yaşamın belirli evrelerinde kasılmalar yaşayabilir ancak uterusun hacmi büyüdükçe duvarının incelmesi ile bu gebelik döneminde daha çok fark edilir.

Bu dönemde bebeğin ciğerlerinden sürfaktan adıyla bir madde salgılanmaya başalanır bu maddenin salgılanması giderek artar ve gebeliğin 37.haftasında bebeğin akciğer gelişimini tamamlamasına yardımcı olur. Erken doğan bebekler akciğer işlevlerini tam yerine getiremez ve bu nedenle solunum cihazına gereksinim duyarlar bunun sebebi ise erken doğan bebekte akciğerindeki sürfaktan eksikliğinden kaynaklanır. Eğer erken doğum gebelik takip edilirken far edilirse anneye kortizon tedavisi başlanır bunun nedeni akciğer gelişimini hızlandırmaktır.

Bu dönemde bebeğin kulak kemikleri artık gelişimini tamamlamakta ve orta kulağı ise hala gelişimi sürmektedir. Dışardan gelen sesleri duyabilirler bu yüzden bebeğinizle konuşmalısınız ve birden ani şekilde yada yüksek ses duyduklarında irkilebilirler.

Bu dönemde bebeğin boyu yaklaşık 26-28cm ulaşmış durumdayken kilosu ise 500-550gr civarında seyretmektedir. Önceki haftalarda amniyos mayi sıvısının öneminden bahsetmiştik bu dönemde rahimde 300-400ml amniyos mayi sıvısı vardır ve bu sıvı bebeğin hareketleri açısından büyük öneme sahiptir.

Gebelikte değişken olan hormonlar ve karın içindeki basınç seviyesinin artması genital bölgelerde kanama miktarını arttırabilir. Hormonların etkisiyle vajiana da akıntı miktarı çoğalabilir bu vajida ki akıntı renksiz,şeffaf,kokusuzdur ancak vajinal akıntınız kaşıntılı,yanma hissi verir,kokulu ve ağrılı,rengi kırmızımsı veya yeşil çok seviyede meydana gelirse doktorunuza başvurmanız gerekmektedir çünkü bu bulgular mantar enfeksiyonu yada bakteriyel bir enfeksiyon bulgusu olabilir ve çok fazla sık bir şekilde tekrar eden enfeksiyonlar erken doğuma da yol açabilmektedir.

Anne adayının bacaklarındaki kan dolaşımının yetersiz olmasından kaynaklanan ödemler gelişebilir. Doğum gerçekleştikten son vücudunuz fazla olan bütün sıvılarından kurtulacak buda gebelik döneminde neden çok fazla idrara gittiğinizi açıklayaktır. Doğuma kadar karnın sol tarafına yatmaya çalısın,çok fazla yorucu işler yapmayın,uzun süre ayakta kalmayın,düzenli bir şekilde egzersizlerinizi yapmaya gayret gösterin,topuklu ayakkabı giymeyin. Gebelik döneminde çok sıvıya ihtiyaç vardır sık idrara çıkar ve terlersiniz bunu dengelemek amaçlı günlük 2lt yakın sıvı tüketimine dikkat edin. Ellerinizde ayaklarınızda ve avucunuzda normalin dışında daha fazla bir terleme görürseniz bunu doktorunuz ile paylaşınız lütfen.

23.Haftada Gebelik ve Bebek: Ciğerleri Gelişiyor, Yüzü Belirginleşiyor!

23 haftalık gebelikte bebek kilosu ile başlayalım. Bu hafta bebeğin hemen hemen 455 gram. Baş bölgesinden kalçalara kadar olan uzunluğu ise 20 cm civarında. Yani bebeğin tombullaşıyor ama cildi hala buruşuk. Bunun nedeni cildinin yağlarından daha çabuk gelişmesi ve derisinin içini dolduracak, onu gergin tutacak kadar yağın olmaması. Ama yağlar da arkadan geliyor.

Vücudunu kaplayan tüyler zaman zaman koyulaşıyor. Yüzü ve vücudu doğumdaki halini almaya başlıyor. Ciğerleri dışarıdaki yaşama onu hazırlamak için gelişiyor. Ayrıca ciğerlerindeki damarlar da solunuma hazırlanmak için büyümeye devam ediyor. Solunum hareketleri yapıyor ama bunlar sadece deneme hareketleri. Hala oksijeni plasentadan alıyor. Çünkü doğum sonrasına kadar ciğerlerde hava yok.

23 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

Aslında şimdiye kadar bebeğinin hareketlerini hissetmeye başlamış olabilirsin. Ama esas şenlik şimdi başlıyor. Çünkü bebekler 24.ile 28.haftalarda en aktif dönemlerini geçirirler. Rahmin içindeki yuvalarında yerleri bol olduğu için rahatça hareket ederler. Fakat hareketler kısa süreli ve düzensizdir. Bu yüzden bir gün hissedip bir gün hissetmemek seni korkutmasın. Günlük olarak hareket takibini 28. Haftadan sonra yapmaya başlayabilirsin.

23 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Rahmin göbek deliğinin üzerinde yaklaşık 3.75 cm, yani karnındaki değişiklikler yavaş yavaş ilerliyor. Artık kesinlikle yuvarlak bir görünümün var. Rahmin de bebeğin de büyüyor.

Fakat kadınların ve bebeklerin farklı boyutlarda olduğunu ve farklı oranlarda büyüdüğünü unutma. Bu yüzden kendini diğer hamilelerle kıyaslama. Senin için önemli olan sürekli değişim ve sürekli büyümedir. Bebeğin büyüdükçe, plasenta da büyür. Amniyotik sıvı miktarı da artar. Hamileliğin ilerledikçe rahmin daha da büyür ve ağırlaşır.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96