Hafta Hafta Hamilelik · 14 Mayıs 2017

20. Hafta Gebelik Gelişimi

Gebelik dönemi 40 haftadan oluşmakta ve siz 20 haftasını geride bırakarak 40 haftalık yolun yarısına gelmiş bulunmaktasınız. Artık hamile giysilerinizi giymeye başlayabilirsiniz çoğu anne adayımız giymeye başladı bile. Bu dönemde bebeğin hareketlerini daha net şekilde duymaya başladınız bebeğiniz ile konuşun ona sevginizi şimdiden gösterin bebeğiniz de size karşılık olarak hareket edecektir. Anne adaylarımız bu dönemde önceki haftalardan kendini daha iyi daha enerji dolu hissederler. Oturur pozisyondayken belinizi bir yastıkla desteklerseniz bu dönemde artan bel ağrılarınıza iyi gelecektir.

Hormonlarınızdaki değişimler ve metabolizmanın daha hızlı daha aktif çalışmasından ve kilo alımınızdan kaynaklanan terleme şikayetleriniz gelişebilir bu durumu rahatlatmak için kendinizi rahat hissedeceğiniz serin yerlerde durmak ve yine sizi rahat hissettirecek pamuklu giysiler giymelisiniz. Bu dönemde yine kramplarınız size zor zamanlar geçirtebilir bu durumu rahatlatmak amaçlı kısa yürüyüşlere çıkmak ve bacaklarınızı gerip ayak parmaklarınızı da yukarı kısma esnetmek bu krampları rahatlatmakta size yardımcı olacaktır.

Gebelikte 19. Haftada göbeğinizin alt kısmından başlayarak aşağı doğru devam eden linea negra ismi verilen koyu çizgi belirgin bir hal almaya başladı bu çizgi gebeliğin bitişinin ardından kaybolacaktır. Geceleri uykuya geçmeden önce yediklerinizin sindirilmiş olmasına özen gösterin buna dikkat etmeniz halinde hala devam eden mide yanmanız ve ekşimenize faydalı olacaktır şimdiye kadar söylediğimiz bir konu vardı bunu artık biliyorsunuz az ve sık yemeliyiz bu kurala da özen gösteriniz.

Bebeğiniz gittikçe büyümeye devam ediyor bu haftada bebeğin baş popo mesafesi 15-17cm dir ve ağırlığı ise 280-310gr arasındadır. Daha önceden de bahsettiğimiz bebeğin vucudunda olan lanugo tüyleri vardı bunların olmasına rağmen bebeğin saç ve kaş oluşumu da başlamıştır. Kalp atım hızı dakikada 120-160 arasında atım hızına sahiptir ve kalp gelişimini tamamlamak üzeredir. Bu dönemde bebekte hem uyanıklık hem uyuma hali mevcuttur bebek kendi için en uygun pozisyonda uyur anne adayımız bu dönemde bebek hareketlerini duyabilir. Cinsiyeti kız olan bebekler de rahim dokusu oluşmuş olacaktır vajina ve labiumlar ise gelişimini sürdürecektir.

Artık anne adaylarının vücudu gebeliğe bağlı bir hal almış durumdadır ve anne adaylarının rahim dokuları göbek hizasına kadar yükselmiş bir durumdadır. Bel kemiğinde olan eğimlilik ön kısma doğru büyümekte olan rahim sebebi ile öne çekilerek bel ağrılarına neden olabilmektedir bu durumda özellikle topuklu ayakkabı kullanmamak ve eğilip kalkmanız gerektiği durumlarda dizleri kırarak dikkatli bir biçimde hareket etmektir.

20. Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

Gebeliğin ortalarında olduğun bu dönemde bebeğinin hareketlerini de hissetmeye başlamış olabilirsin. Çünkü bebeğinin henüz rahminin içinde dönecek, kıvrılacak, tekme ve yumruk atacak, hatta arada bir parende atacak bol bol yeri var. Bu hareketleri henüz hissetmediysen bile hissetmeye başlaman çok yakın. Ne zaman hissetmeye başladığını not et ve bir sonraki randevuda doktoruna söyle.

20. Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Beşinci ayla birlikte artık gebeliğe dair bir gerçeklik duygusu gelir. Karnın büyümeye devam ettiği gibi bebeğinin hareketlerini de hissedebilirsin artık. Ruh halindeki salınmalar görece azalmış olmasına rağmen dalgınlık ve kendinde olmama hali devam eder.

Rahmimde Neler Oluyor?

Bu haftaya kadar büyüme düzensiz olsa da, 20 haftalık gebelikte rahim büyüklüğü artık göbek deliğinin hizasına kadar gelmiştir. Rahim, 20.haftadan itibaren daha düzenli büyür. Hamileliğin 20.haftasından sonra rahim her hafta 1 cm büyümelidir. Örneğin 20.haftada rahminin büyüklüğü 20 cm ise, bir sonraki muayenede (4 hafta sonra) 24 cm olmalıdır.

Eğer bu hafta rahminin büyüklüğü 28 cm ise ikiz gebelik yaşayıp yaşamadığını ya da doğum tarihinin doğru hesaplanıp hesaplanmadığını belirlemek gerekebilir. Rahminin büyüklüğü 15-16 cm ise iyi bir ultrason kontrolünden geçmek gerekebilir. Rahim içi geriliği, diğer problemler ya da gebelik hesaplamada hata gibi olasılıklar söz konusu olabilir.

Fakat bu örnekleri rahmin beklenenden büyük veya küçük olduğu durumlar için verdik. Çünkü her doktor aynı şekilde rahim ölçümü yapmaz, her kadının rahmi de aynı büyüklükte olmaz. Çevrendeki hamilelere rahimlerinin büyüklüğünü sorup seninki onlardan farklıysa üzülme çünkü ölçümler kadından kadına değişir. Hatta aynı kadının farklı hamileliklerinde bile değişir. Bu yüzden düzenli olarak aynı doktorun kontrolünde olmaya özen göstermek gelişimi takip etmek açısından yararlıdır.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96