Hafta Hafta Hamilelik · 14 Mayıs 2017

1. Hafta Gebelik Gelişimi

Gebelik yaklaşık olarak 40 hafta olarak değerlendirilir (9 Ay 10 gün) lük bir süreçtir. Gebeliğinizin başlangıc tarihi olarak adet gününün ilk gününü olarak alınır. Bu sebeple gebeliğin 1. Haftasında daha  hamilesiniz diyemeyiz. Tıbbi cihazlar kullanılarak ölçümleri yapılan gebeliğinizi haftalara ayırırlar daha önceleri gebelik dönemi ay ay takip edilirken artık en etkili teknik hafta hafta gebelik takibi biçiminde uygulanır.

Tıbbi yönden gebelik 3 kısımdan oluşmaktadır Bu dönemler latince “ Trimester ’’  (üç ay) olarak isimlendirilir.

1.Trimester: Bebeğin organlarının oluşmaya ve gelişmeye başladığı  annenin hamilelik sürecine  ayak uydurduğu ilk üç ayı temsil eder. 1. trimester gebeliğin ilk 13 haftalık kısmını oluşturur.

2.Trimester: Bebeğin gelişim sürecinin sürdüğü 14-26 gebelik haftalarını içeren ikinci 3 aylık dönemidir.

3.Trimester: Doğum için hazırlıkların hız  kazandığı ve gebeliğin sonuna gelindiğini belirten  dönemdir. 27-40 haftalık gebelik dönem yani son üç aylık dönemdir.

Kadınlar ne zaman hamile kaldıklarını tarih olarak hatırlamayabilirler ama her ay gördükleri adet tarihinin ilk gününü bilirleyerek eğer çocuk sahibi olmaya karar verdiyseniz adet günlerinizi bir takvim şeklinde tutmalısınız bu size hesaplamaları rahatlıkla yapmanızı kolaylaştırır. Bu hesaplamalarla şansın en yüksek olduğu hamilelik günlerinizi belirleyebilir ilişkiye hangi günlerde girmenin hamile kalma şansınızı arttıracağı günler olduğunu hesaplayarak belirleyebilirsiniz. Bütün gebelik hesaplamalarınızı son adetinizin ilk gününü baz alarak yapacağınızı lütfen unutmayın.

1.hafta Anne

Artık hamile kalmaya karar verdiniz ve bu sebeple de korunmaktan vazgeçtiniz adet gününüzün ilk günü ve kanamanız da başladı şuanda sağ ve sol yumurtalığınızda yumurta hücresi olmaya başlayacak bu yumurtlama dönemidir iste bu olgunlaşan yumurta adet döeminin 14. Günün ardından sağ yada sol fallop kanalınızdan bırakılacak

Döl yatağının sağ ve solunda konumlanmış yumurtalıkla komşu şeklinde olan borucuklar diyebiliriz.

Yaklaşık olarak 12-18 cm uzunlukta olan ve çapı, dölyatağı ile birleştiği konumda 3 mm, yumurtalıklara komşu olduğu alanda çapı 8 mm dir. Fallop tüpleri (kanalları), yumurtalık aracılığı ile meydana gelen yumurtanın döllenme alanı olmakla birlikte, yumurta hücresinin dölyolu boşluğuna ulaşmak için bir kanaldır.

Yumurtalıklarda meydana gelen yumurta hücresi, adet kanamanızdan 14 gün sonra yumurtalıktan atılarak fallop tüplerinin, fimbriya ismi verilen saçaklı ve geniş son kısımıyla boru içine çekilerek bur yerden dölyatağının içine doğru gitmeye başlar.

Döllenme burada gerçekleşir. Döllenme meydana gelmezse yumurta hücresi dölyatağına gelir yapıştığı dölyatağı kısmıyla beraber bir kanamayla atılmış olur. Ergenlik çağında hormonlarla fallop tüpleri hızla olgunlaşarak davranış kazanırlar. Yumurta hücresinin dölyatağına yaptığı  hareketi, fallop tüplerindeki kasılma bu ve borunun içini kaplayıp kuşatan titrek tüylü hücreler aracılığı ile sağlanır.

Kadınlarda bir takım iltihaplanmaların bulunması bu tüplerin tıkanmasına sebep olur. Tüplerdeki tıkanma, spermlerin yumurta hücresine erişmesine engel teşkil etmesinden döllenme gerçekleşmez ve kısırlık dediğimiz hastalık meydana gelir. Fallop tüplerindeki tıkanma şayet dölyatağına yakın kısımdaysa cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir. Ancak tüplerdeki tıkanma yumurtalıklara yakın bölgede yada tüpleri tümüyle tıkamışsa tedavi şimdilik bu durumda mümkün olmaz demektir.

dölyatağı Kadınlarda döllenen yumurtanın tutunup yerleştiği ve içinde doğuma kadar olgunlaştığı organdır. İlk gebelikte 6-7 cm, daha önce doğum yapmış kadınlarda 7-8 cm uzunluğunda 5 cm genişliğinde, yaklaşık 2-2.5 cm kalınlığında olup birarmutu andırır . Kadın vücudunda leğen kemiği içinde, idrar torbasının arkasında, göden bağırsağının (rectum) önünde konumlanmıştı. Koyu pembe bir  renge sahiptir. Önden arkaya doğru basık biçimdedir.

Üç bölümden oluşur: Dölyatağı cismi (corpus), boynu (cervix) ve tepesi (fundus).

Dölyatağını tepesinde her iki üst bölgede yumurtalık borusu (fallop borusu ya da tuba uterina) bulunur bu yapı yumurtalıklara doğru uzanır. Dölyatağının dış kısmını kaplayan zar (periton) her iki taraftan geniş bağlantılar ile leğen duvarına uzanır. Dölyatağının tepesi çoğunlukla ön kısma doğru ve organı da boyundan ön kısma doğru eğilmiş biçimdedir.

Dölyatağı açıklığı arka kısma doğru yada ön tarafa eğik biçimde olabilir. Dölyatağı dıştan içe doğru seroza tabakası, kas tabakası ve mukozadan oluşur. Adet periyodunda (menstruel siklus) içinde salgılamış olduğ hormonlarla dölyatağı çeperi döllenmiş yumurtanın yerleşmesine uygun duruma gelir. Gebelik döneminde dölyatağı kasılır ve boyutu büyür.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96