Çocuklar, duygularını oyun oynarken ya da aile bireylerinin katıldığı bir hikaye okuma saatinde sordukları sorularla açığa vurabilirler. O gün hangi olaylara çok sevindi veya üzüldü, kimlere öfkelendi, annesinin hangi tavırları onu incitti yahut mutlu etti vs…

Çocuklar için kendini ifade etme biçimlerinden birisi de resim çizmektir. Beyaz bir kağıt, suluboya ya da pasteller, kaliteli ve bol renkli olmak şartıyla çocuğun sağ ve sol beyin, bölümlerini çalıştırmakla kalmaz, sıkıntılarını açığa vurmasını, güçlü bir konsantrasyona kavuşmasını, daha mutlu ve öz güvenli bir birey olmasını kolaylaştırabilir.

Resim yapmak sadece zevkli bir uğraş mıdır?

Çocuğun algı, beceri ve yaratıcı gücünün bir göstergesi olarak ortaya çıkan resimetkinliği aynı zamanda duygusal ve sosyal eğitiminin belirleyici bir unsuru olarak da görülür. Resim yapmak çocuklar için sadece bir faaliyetten ibaret değildir. Beraberinde birçok faydası vardır. Resim sanatı, özlem, duygu ve düşüncelerin belli estetik kurallar içerisinde iki boyutlu bir düzlem üzerine yansıtıldığı sanat dalıdır. Ressam Melike Solmaz resim yapmanın çocuklar için faydalarını şu şekilde anlatıyor.

Göz-el koordinasyonunu sağlar

Resim ile çocuk küçük kaslarını etkin bir biçimde kullanmayı öğrenir ve göz-el koordinasyonu sağlanır.

Öz güven oluşturur

Çocuk yeni figürler çizdikçe bundan hoşnut olur. Çevresinden de onay alıyorsa bu hoşnutluk oranı artar. Bir şeyler başardığına inanır ve bu da öz güven oluşturmasını sağlar.

Kişiliğini, arzularını, kaygılarını yansıtır

Resim bir iletişim aracıdır. Kullandığı renklerle, çizdiği çizgilerle iç dünyasını kağıda yansıtır.

Resim deşarj olma aracıdır

Çocuklar resim ile birlikte, yaptıkları çizgilerle kullandıkları boya kalemleri ile, çeşitli fırça darbeleri ile gün içinde yaşadıkları çeşitli kızgınlıklarından soyunabilecekleri gibi içlerinde biriken enerjiyi meşru bir biçimde boşaltma imkanı bulurlar.