Hafta Hafta Hamilelik · 14 Mayıs 2017

25. Hafta Gebelik Gelişimi

Gebeliğin bu döneminde yorgunluğunuz artabilir bacak bölgenizde ve belinizde bir takım ağrılar yaşayabilirsiniz bazı gebelerde el,ayak parmaklarında ağrılar ve kasılma şikayetleri oluşabilir. Hormonların değişime uğramı ile birlikte vajinalakıntıda artış görülür. Bu dönem de temizliğe önem vererek pamuk içeren iç çamaşırları giyilmesi önerilir.

Fakat bu akıntılar renkli,kokulu ve aynı zamanda kaşıntılı ise kesinlikle bunu doktorunuz ile paylaşmanız gerekmektedir. 24. Haftada anlattığım gibi 24-28 gebelik haftaların da glukoz şeker yükleme testi uygulanmalıdır bu test aç ve tok olmak üzere iki aşamada yapılır ve test sonucunun normal değeri 140mg­\dl. Altında bir değer olması gereklidir.

Şimdiye kadar şeker hastalığı hikayesi olmayan anne adaylarında dahi gebelik döneminde şeker hastalığı oluşabilir ve bu gebeliği hem anne açısından hem de bebek açısından olumsuz yönde etkileyebilir. Doğum sırasında oluşacak bir kanama riski problemine karşı vücuttaki demir depoları gerektiği zaman takviye edilerek yedeklenmelidir bunun için daha önce kan sayımı testlerinizi düzenli şekilde yaptırmadıysanız bu testleri artık yaptırmanız gerekecektir.

Gebeliğin önümüzdeki dönemlerinde sizi zorlayan bir sorunla karşılaşabilirsiniz makat bölgenizde ki toplardamarlarda meydana gelen varis anlamına gelmekte olan hemoroid problemi anne adaylarının yaklaşık %20-%50 sinde gözlemlenmektedir geçtiğimiz haftalarda bacaklardaki varislerden bahsetmiştik işte bacaklardaki damarlar nasıl varis oluşumuna yatkın bir haldeyse makat bölgesinde var olan damarlar içinde aynısı geçerlidir. Bu problemin en büyük etkeni gebelikte sıklıkla karşılaşılan kabızlık problemidir.

Uyuşukluğunuz olabilir bu uyuşukluklar işaret parmağı,orta parmak ve başparmağınızın %50 sini yani yarısında etkili oluyorsa bu karpal tünel sendromu bulguları olduğunun işareti olabilir. Gebelik dönemi boyunca çok sayıda dokuda şişme görülür ve bu şişmeler sinirlere baskı uygulaması ile uyuşukluk,ağrı,yanma ya yol açabilir özellikle bu problemleriniz gece saatlerinde daha fazla olabilir bu yüzden ellerin üzerine yatmaktan uzak durabilirsiniz uyuşukluk hissi duyduğunuzda elleri aşağı sarkıtın ve sallayayın. Anne adayında bu dönem de kabızlık,hazımsızlık,şişkinlik hissi,gaz problemleri gibi sorunlar oluşabilir bunları hafifletmek için.

-Liftli gıdaların tüketimine özen gösterin

-Düzenli ve dengeli beslenmeye dikkat edin,az ve sık yeme alışkanlığınızı sürdürün

-Bol,bol sıvı tüketimine özen gösterin,gece geç saatlere yemek öğünü bırakmayın

-Kısa ve kendinizi zorlamayacak yürüyüşler yapın,uzun süre ayakta durmayın ve sizi zorlayan işlerden uzak durun.

-Hazır gıdalardan uzak durun çikolata abur cubur gibi bebeğinizin gelişiminde bir katkısı bulunmayan gıdalar tüketmeyin.

25. Hafta Bebeğinizin durumu

Gebeliğin 25.haftasında artık bebeğin kalp atışlar net bir şekilde duyulmaya başlanır. Bebeğin cinsiyeti tamamen yerine oturmuş durumdadır. Erkek bebeklerde testis erbezi torbası adı verilen torbanın içine gelerek yerleşir. Kız bebeklerde vajina oluşumu tamamlanmıştır. Omurganın sistemi,eklemler ve bağlar artık son biçimlerini almaktadırlar bebeğin tat alma duyusu gelişmeye başlamıştır. Bu dönem de bebeğin hareket edeceği alanda daralma görülür deri kalınlaşır ama hala şeffaf bir şekildedir. Bu dönem de hem uyur hem uyanık olma dönemleri de yaşar ve kendine en uygun pozisyonlarda uyur.

Gebelikte 25.hafta da bebeğinizin boyu 34cm ulaşmış durumdadır kilosu ise 700gr dır kalp atışları daha iyidir ve daha güzel hissedilir bunu test etmek için anne adayının karnına kulağınızı koyup dinlerseniz kalp atım seslerini duyabilirsiniz.

Bebeğin el ve ayak tırnakları oluşmuş bir durumdadır. Bebeğin elindeki tutuş şekli net bir şekilde gözlemlenir. İçinde bulunduğunuz ay  sona erene kadar diş tomurcukları ile diş eti gelişimini sürdürecektir. Bebeğin kapalı durumda olan burun delikleri ise bu haftayla birlikte açılmaya başlar. Bebek dışarıdan gelen sesleri net bir şekilde duyabilir ani,birden ve yüksek seslere ani hareketler ile sıçrayarak yanıt verir.

25.Gebelik Haftasında Bebek Hareketleri

25 haftalık bebek anne karnında neler yapar diye merak ediyor olabilirsin. Bebekler anne karnında 24 ve 28.haftalarda en aktif dönemlerini geçirirler. Rahmin içindeki yuvalarında yerleri boldur. Bu yüzden rahatça dans eder, takla atar, tekme atar, yumruk savurur ve hatta aerobik yaparlar.

Bu haftalar arasına denk gelen 25 haftalık bebeğin anne karnındaki hareketleri düzensizdir. Hatta kısa sürelidir. Bu nedenle anne bu hareketleri sürekli / her gün hissedemeyebilir. Fakat ultrasonda bu hareketler görülür. Fetüsün hareketleri hamileliğin ancak 28. ve 32.haftaları arasında daha düzenli ve tutarlı bir hale gelir.

25 Haftalık Gebelikte Erken Doğum

İnanması zor olabilir ama bebeğin eğer şimdi doğarsa yaşama şansı vardır. Tıptaki büyük gelişmelerden bazıları prematüre bebeklerin bakımı alanında olmuştur. Hiç kimse bir bebeği bu kadar erken doğurmak istemez ama yeni tedavi yöntemleri ile örneğin vantilatörler, monitörler ve ilaçlar ile bebeğin yaşama şansı gerçekten vardır.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96