Çocuğunuz Vuruyor, Şiddet Gösteriyorsa ne yapabilirsiniz?

Hiç beklemediğiniz bir anda çocuğunuzun başka bir çocuğa vurduğunu gördüğünüzde şaşıracak ve üzüleceksiniz. Hemen aklınıza çocuğunuzun neden birisine vurduğu ve bunun bir daha olmasını önlemek için neler yapmanız gerektiği sorusu gelecektir. Yanıtı yazımızda…

Aslında çocuğunuz başkalarına vurduğunda bunu onun canını yakmak için yapmıyor. Vuruyor çünkü tek bir hareketle ilgi çekmek hoşuna gidiyor. Hem çocukların tepkisini çekiyor, hem de anne ve babaların. İstediğiniz kadar bu davranışı tekrarlamaması için onunla konuşun bu konuşmalar hiç de caydırıcı olmayacaktır. Çünkü neden olduğu karmaşa onu heyecanlandıracak ve kafasını karıştıracaktır. Çocuğunuza bu davranıştan vazgeçmesi için yol gösterecek kişi hüviyetine bürünmeniz gerekiyor. Bunun için 3 küçük ipucu epey işe yarayabilir.

1- Sakin ve kendine güvenen bir lider olun:

Bir çocuk birisine vurduğunda aklınızdan çıkarmamanız gereken şey, onların kötü olmadığıdır. Sadece öğrendikleri yeni bir yöntemi deniyorlardır. Bazen bunu başkalarından görüp öğrenirler, bazen de oyun sırasında farkında olmadan keşfederler. Nasıl öğrenirse öğrensin, çocuğunuzun birisine vurması tepki çekeceğinden bir anda onun için ilginç bir hal alacaktır. Tepkileri kontrol ederek ve soruna sakin ve kendinden emin bir şekilde yaklaşarak, çocuğunuz için ortaya çıkan heyecanı yok edebilir ve bu hareketin ne kadar değersiz olduğunu gösterebilirsiniz. Buna ses tonunuzu değiştirerek başlayabilirsiniz. Bu ses tonu ne çok katı olmalı ne de dost canlısı. Böylesi bir ses tonuyla, “Hiç de ilgi çekici ve doğru bir davranış değildi” ifadesini kullanmak çocuğunuzu düşünmeye sevk edecektir.

2- Bu eylemi önlemek için çocuğunuza yakın durun:

Bir çocuk bir diğerine vurduğunda anne ve babalar genellikle hazırlıksız yakalanır. Ancak bu tür bir davranış tekrar eden bir hal aldıysa, tekrar vuracaklarını bilmeli ve bu nedenle vurmasını önlemek için hazırlıklı olmak gerekli.

Bu zor gibi görünebilir. Çocuklar birlikte oynarken, sürekli olarak kendi çocuğunuzu izlemek durumunda kalmak kolay değil. Ancak bunu yapmalısınız. Çünkü çocuğunuzun bunu yapmanıza ihtiyacı var. Aslında vurmadan hemen önce suratlarında beliren o ilginç gülümseme, gidip kendisini durdurmanız için yardım çağrısıdır. Eğer vurma eylemini gerçekleştirmeden, nazikçe onu engellemek ve kendinden emin bir şekilde, “Vurmana izin vermeyeceğim. Vurmak insanın canını acıtır” ifadesini kullanmak için yanında olursanız, bu davranış uzun süre tekrar etmeyecektir. Böylece çocuğunuza, vurma davranışı karşısında diğer arkadaşlarını koruduğunuz mesajını vermiş olacaksınız. Çocuklara yardım etmek için orada olduğunuzu ve kendilerini zora sokacak davranışları engelleyeceğinizi onlara anlatmış olacaksınız.

3- Gerektikçe mantıklı sonuçları görmelerini sağlayın:

Eğer çocuğunuz vurma alışkanlığını bir süredir devam ettiriyorsa, “Vurmana izin vermeyeceğim” dediğinizi duyup içselleştirmesi biraz zaman alabilir. Bir çocuk hissettiği gücü kaybetmesi halinde üzülebilir ve tepki gösterebilir. Bu normaldir. Kızmak ya da bağırmak gibi vereceği tepkileri kabul edin ve sakin kalarak çözümünüzü sürdürün. Eğer çocuğunuz böylesi bir durumda size ya da başkalarına vurmayı denerse, arkadaşlarıyla birlikteliğini erken bitirin. Bu hem onun, hem diğer çocukların hem de sizin yararınıza olacaktır. Bunu yaparken, “Görüyorum ki bugün vurmayı bırakmak senin için biraz zor oluyor. Eğer vurmaya çalışmayı sürdürürsen, seni eve götüreceğim ve vurmanı bırakman için sana orada yardım edeceğim” ifadesini kullanın. Çocuğunuz yine durmazsa ya da bir başka zaman aynı şeyi tekrarlarsa söylediğinizi hemen yapın. Bu barışçıl şekilde çocuğunuzu disipline etmenin etkili yollarından bir tanesidir.

Çocuklarınız vurma dönemine girmesi çok sık rastlanan bir durum. Bu durum, ne çocuğunuzun kötü bir çocuk olduğuna ne de sizin iyi bir ebeveyn olmadığınıza ilişkin bir işaret değildir. Sadece güçlü bir lider olarak anne ya da babanın, çocuğunun elini tutarak onu içine düştüğü durumdan kurtarması yeterli olacaktır.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96