Hafta Hafta Hamilelik · 14 Mayıs 2017

14. Hafta Gebelik Gelişimi

Gebelikte 14.hafta kısmını anlatıyoruz bebeğiniz ve siz süratli bir şekilde büyümeyi sürdürüyorsunuz artık dışarıdan bakıldığı zaman dikkatli bir şekilde tabiki karnınızın büyüdüğü belli olmaya başladı yavaş yavaş da hamile kıyafetleri bakmaya başladınız artık. Artık geçtiğimiz haftalarda ki kadar yorgun değilsiniz bununla birlikte uyku halinizde daha iyi ama biraz bel ve sırtınızda ağrılarınız olabilir ve biraz tansiyon sorunu meydana gelebilir önemli tansiyon sorunların da ise doktorunuzun verdiği tansiyon ilaçları kullanılabilir. Yine önceki haftalar da yaşamış olduğunuz mide ağrısı,kabızlık,midede yanma gibi şikayetleriniz de devam edebilir.

İdrara sık çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz. Doktorunuz tarafından herhangi bir şekilde engel görülmedi ise uygun pozisyonlarda cinsel ilişki yaşayabilir yine doktorunuz bir engel görmezse gebeliğin son aylarına kadar uygun pozisyonlarda cinsel ilişki yaşayabilirsiniz. Bu evrelerde gebe kalan kadın da cinsel arzular her zamankinden biraz fazla ortaya çıkabilir.

Gebeliğin 14.haftasında bebeğiniz

Artık parmak izi oluşmuş bunun nedeni ise el parmaklarının belirgin bir hal kazanmış olmasıdır. Artık parmaklar birbirinden ayırt edilmeye başlanmış ve baş parmağın diğer parmaklara doğru yapmış olduğu hareket izlenir.

– Dalak oluşumu başlamıştır ve kan hücrelerinin atılması ve antikor faaliyeti başlamış durumdadır. Bu arada cinsiyet için organlar gelişimini sürdürmektedir.

 İnce ve kalın bağırsakların gelişimi ve oluşumu sürmekte.

 Ultrasonografi de hareketler net bir şekilde görüntülenir.

 Bu dönem de bebeğinizin cildi incedir ve üzerini lanuga ismi verilen ince küçük tüyler ile kaplıdır gelişimleri ve büyümeleri ise 7 aya kadar sürmektedir.

 Tükürük bezleri ve troid bezleri çalışmaya başlayarak fonksiyon görür.

 Bebeğinizin uzunluğu 10cm civarlarında ve kilosu 40-60gr civarlarında seyretmektedir.

 Gebeliğin bu dönemin de anne adaylarında görülen göğüs uçlarında ve kahverengi bölüm olan aneola kısmında renk olarak bir koyulaşma gözlemlenir. Göğüsleriniz büyümüş ve ağırlaşmış bir durumdadır. Göğüslerin üstlerinde genişleme olmuş damarlar görülebilmektedir.

 Süt kanallarınız da bir genişleme olmuştur bunun nedeni ise göğüslerin kendilerini emzirmeye hazırlamaya başlamalarıdır. Hamile kadınların yarısında gebelik sürecinde göğüslerden süt gelmesi görülebilmektedir. Kabızlık şikayetiniz varsa doktorunuza danışarak egzersiz ve yürüyüş yapabilirsiniz ve büyük abdestiniz geldiğinde bunu ertelememeye özen gösteriniz.

 Liftli gıdalar tercih ederek tüketmeli günde 1,5-2lt sıvı alımına özen göstermelisiniz. Sebze ve meyve tüketiminize de dikkat ederek arttırmalısınız. Az az ve sık bir şekilde beslenme alışkanlığı kazanmanız gerekmektedir.

 Bu dönemlerde edinilen kilolardan kaynaklanan eklemler arasındaki sıvı toplanması bazen el bileğinizden geçmekte olan sinirlere baskı yaparak ellerde karıncalanma,uyuşma yada ağrıya sebebiyet verebilir.

Hayvanlara,besinlere,polenlere,tozlara alerjiniz olabilir kesinlikle ve kesinlikle doktorunuz önermediği taktirde bir ilaç kullanımı yapmayınız bir başkasının tavsiyesi üzerine kesinlikle ilaç kullanmayınız.

Gebelik dönemlerinde bilinçsiz olarak kullanılan ilaçlar size ve bebeğinize zararlar verebilmekte eğer bu tür alerji durumlarınız varsa doktorunuz ile mutlaka paylaşınız ve önlem olarak alerjiye maruz kalacağınız ortamlardan uzak durmaya özen gösteriniz.

Gebelikte 14. Hafta Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Tıpkı ileride çocuk olduklarında da olacağı gibi, ikinci trimesterden itibaren, fetüsler birbirinden farklı hızlarla büyümeye başlarlar. 14 haftalık gebelikte bebek gelişimi için de aynı şey geçerlidir.

Büyüme hızlarındaki farklılıklara rağmen, rahimdeki tüm bebekler hemen hemen aynı gelişim aşamalarını takip eder. Bu hafta,(şimdi yaklaşık sıkılı bir yumruk büyüklüğünde olan bebeğin) uzayan boynu ve biraz daha dikleşen başı ile daha düz bir pozisyon olacak. Buna göre 14.hafta gebelik bebek boyu için baş bölgesinden kalçaya kadar ortalama 8 ila 9.3 cm, ağırlığı içinse yaklaşık 25 gr’dır diyebiliriz.

14 Haftalık Hamileyim Bebeğimin Cinsiyeti Belli Olur Mu?

Bu en çok merak ettiğin konulardan biri… Eğer şimdiye kadar öğrenmediysen bu hafta üreme sistemindeki hareketlilikle birlikte artık bu bilgi netleşecektir. Çünkü eğer erkekse bu hafta prostat bezi oluşur. Eğer kızsa yumurtalıkları karnından pelvisine hareket eder. Sonuç olarak bu hafta daha fazla gelişmiş üreme organlarına bakarak kız mı erkek mi olduğunu belirlemek kolaylaşacak.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96