Hafta Hafta Hamilelik · 14 Mayıs 2017

11. Hafta Gebelik Gelişimi

Gebelikte 11. Hafta döneminde gebe kişinin şikayetleri ve yakınmaları gittikçe değişimlerle artış gözlemlenir ve yine bu dönem de sırt ve bel ağrılarınızda bir artış meydana gelebilir kramplarınız olabilir ve bunlar artabilir uykunuzda dahi kramp girebilir ayağınıza ve bacağınıza kramp girdiğinde yapmanız gereken ayaklarınızı yukarı konuma getirin ve parmak uçlarınızı gergin tutmaya gayret edin bu kramplarınız ile başa çıkmanıza yardımcı olacaktır krampları azaltmada etkili olan potasyum bakımından zengin besinler yiyebilirsiniz .Bel ağrılarınız için belinizi destekleyici olarak otururken yumuşak ve ergonomik sizi rahat ettirecek yastıklar kullanın . Bu dönem de iştahınız artar bunun en büyük etkeni artık bulantı ve kusma şikayetlerinizin azalmasıdır. Kalorisi yüksek olan gıdalar yerine daha az kalorili ve az yağlı gıdalar tercih edin.

Sık ve az yeme alışkanlığı edinip düzenli beslenme alışkanlığı edinmeniz gerekli. Hormonlarınızın değişime uğramı ve yükselmesi durumu sizin baş ağrılarınızı tetikleyerek arttırabilir uzman doktorunuza danışarak ağrı kesici içeren parasetamol içerikli ağrı kesici ilaçlar alabilirsiniz aynı zamanda yine sabah bulantısı,duygularınızda karmaşalar,alınganlık,kabızlık,mide ekşimesi ve yanması, Kendinizi sürekli yorgun hissetme,sinirlilik hali gibi şikayetleriniz olabilir.

İkili Tarama Testi (Zeka Testi)

Bu haftadan başlayarak 11-14 tarama testi olarak adlandırılan ikili tarama testini yaptırmayı kesinlikle ihmal etmeyin. Bu dönemlerde ultrasona girdiğiniz de bebeğinizin ense kalınlık ölçümü yapılır ve bununla birlikte bir takım kan değerlerine bakılarak down sendromu tehlikesinin riski ölçülüp belirlenebilmekte

Gebelikte 11. Haftada Bebeğiniz

Bebeğinizin artık bütün organları gelişti ve işlem görmeye başladı ve hızlı büyüme süreci halen sürmektedir günlük büyüme hızı şu anda 1,5mm civarlarında seyrediyor ve bu hafta yaklaşık olarak 50mm civarlarına ulaşmış durumda evet bebeğiniz gittikçe hızla büyümekte. Fetal böbrekler işlevine başladığın da amnios mayi sirkülasyonu başlamış olur. Bu hafta da amnios mayi miktarı tahminen 30ml civarlarındadır rahim neredeyse bir greyfurt büyüklüğüne eş değer sayılabilir. Bebeğinizin cinsiyeti erkek ise skrotum oluşmaya başlarken eğer bebeğinizin cinsiyeti kız ise vajinal gelişimi başlar. Bağırsaklar hala karın dşındadır karın içine geçiş hala bu dönemde sağlanmamıştır. Bebeğinizin cildi şimdiye kadar şeffafken artık kalınlaşmaya başlayacaktır.

Kilo Alımı

Birazda burada kilo alımından bahsetmek istiyorum gebelikte kilo alımı kadından kadına ve aynı anne adayının gebeliğinden bir diğer gebeliğine bile farklılık gösterebilir. Ancak hamilelik döneminizde toplamda alacağınız kilonun en önemli belirleyici faktörü gebelikten önceki kilo durumunuzdur.

Dengeli besleniyorsunuz her şeyi doktorunuzun dediğine uygun yapıyorsunuz ama yinede çok fazla kilo alıyorsunuz endişelenmeyin bu durum su tutulumuna bağlıdır ve gebeliğiniz bitiminde bu alığınız kiloları rahatlıkla verebilirsiniz. Son bir şey gebelikte kesinlikle ve kesinlikle diyet yapmayınız gebelik diyet yapılacak bir dönem değildir.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96