Babasız Büyüyen Çocuk Psikolojisi

Baba, çocuğun psikolojik gelişiminde büyük bir rol oynar. Çocuklar büyüyüp kendi kimliklerini oluştururken babasız olmanın psikolojik etkisini hissetmeye başlarlar. Babasız büyüyen çocuk psikolojisi ve etkisi çocuk yetişkinlik çağına geçtiğinde de etkisini yitirmeyebilir.

Çocuğun hayatında bir baba olması onu sağlıklı bir birey yapmaya tek başına yetmeyeceği gibi babasız her çocuğun da psikolojik sorunları olacak diye bir şey yoktur. Ancak babasız büyümenin bazı gözlemlenebilir etkileri vardır.

Baba, genellikle çocuğun yaşam becerilerini geliştirmeden sorumludur. Eğer hayatında baba figürü olmazsa çocuk, kişiliğini geliştirmede sıkıntılar yaşayabilir ve bu da psikolojik bozukluklara yol açabilir.

Babasız büyüyen çocuk psikoloji

Babasız bübüyen bir çocukta meydana gelebilecek olan komplikasyonlardan bazıları şöyledir:

  • Güvensizlik: Pek çok kültürde baba, koruma ve kaynak sağlayan kişidir. Bu yüzden çocuk babasız büyüdüğü zaman pek çok şeye karşı güvensizlik hissi geliştirebilir. Örneğin pek çok ailede eve para getiren babadır. Bu yüzden babasız büyüyen bir kız çocuğu ileride zengin erkekler tarafından kolayca etkilenebilir. Güvensizlik hissi çocuğun yaşamının diğer alanlarına da sıçrayarak anksiyete bozuklukları ortaya çıkarabilir.
  • Yaşam Becerileri Eksikliği: Çocuk, babanın rehberliği olmadan önemli yaşam becerilerini geliştiremeyip sosyal ve akademik alanda yaşıtlarının gerisinde kalabilir. Yapılan araştırmalarda babasız büyüyen çocukların daha düşük notlar aldığı ve daha çekingen oldukları gözlemlenmiştir.
  • Kanun ve Kurallara Uymada Zorluk Yaşamak: Babasız büyüyen çocuklar (özellikle erkekler) herhangi bir otorite figürüne bağlı kalmada ve uymada zorluk yaşarlar. Bu yüzden daha asi olurlar ve kuralları daha kolay çiğnerler. Eğer kontrol altına alınmazsa bu davranış uyuşturucu kullanımı ya da kanuna karşı gelmeye kadar büyüyebilir. Çocuğun bu gibi ciddi sorunlar yaşamaması için erken yaşlarda otoriteye ve kurallara uymayı öğretilmesi gerekmektedir.
  • Sevgi Yoksunluğu:Genelde kız çocuklarının ilerideki romantik ilişki seçimini babalarıyla ilişkisi belirler. Babasız büyüyen bir kız çocuğunun ilişkileri ve duyguları daha değişken olur. Ayrıca bazı durumlarda babasız büyüyen çocuklar sevgi yoksunluğu çekebilir. Böyle durumlarda başka bir insanı sevmekte ve bağlanmakta güçlük çekebilirler.
  • Aşağılık Hissi: Eğer çocuk babasız olmanın onu kusurlu yaptığını düşünmeye başlarsa aşağılık kompleksi geliştirmeye başlayabilir. İnsanlar kendilerini diğer insanlardan öz değer olarak daha farklı gördükleri zaman aşağılık kompleksi geliştirmeye yatkın olurlar.  Babasız büyüyen çocuk durumunda da eğer çocuk kendini babası olan çocuklara göre daha aşağı görmeye başlarsa çocuğa aşağılık kompleksi yerleşir ve hayatının pek çok alanında onu başarısızlığa ve mutsuzluğa sürükler.
  • Fiziksel Sağlık: Babasız olan çocukların davranışlarının yanı sıra konuşma becerileri de etkilenebilir. Eğer babasızlık çocuğu kaldırabileceğinden daha fazla etkilediyse çocukta konuşma sorunları ve kekemelik ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra dokunulmaktan ve göz teması kurmaktan rahatsız olma ve yeme bozuklukları da görülebilir.

Babasızlık hem çocuk hem de anne için oldukça etkileyici olabilir. Ancak babasızlığın getirebileceği psikolojik bozukluklar annelerin alabileceği bazı önlemlerle azaltılabilir ya da tamamen önlenebilir.

 

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96