D2 Dikkat Testi ve Dikkat Geliştirme

D2 DİKKAT TESTİ

9 ile 60 yaş arası uygulanan ve seçici dikkatle zihinsel konsantrasyonun belirlenmesinde kullanılan bir tekniktir. Maksimum 8 dakikada tamamlanan testle psikomotor hızı ve performans ortaya çıkmaktadır. D2 testi bireysel veya grup halinde tek formla uygulanmaktadır. 14 satır ve 47 karakterden oluşan testte 658 item bulunmaktadır. ‘D’ ve ‘p’ harflerinin kullanıldığı testte harflerde 3 farklı işaret bulunmakta olup, ‘d’ harfinin iki işaretli olanlarının bulunması istenmektedir. Uzun süre konsantrasyona ihtiyacı olanların ve dikkat gerektiren işlerle uğraşanların performansları ölçülmekte, özellikle personel alımlarında D2 testi kullanılmaktadır.

D2 dikkat testi ile hız, dikkat, işe adaptasyon, zaman kullanımı ve işe verilen önem saptanır. Uzmanlar tarafından yapılan testin güvenilirlik derecesi bu nedenle önemlidir. 1962 yılında Brickenkamp tarafından geliştirilen D2 testi, daha sonraki yıllarda daha da geliştirilmiştir. D2 testinin amacı dikkat yeteneğinin sürekliliğinin ve görsel tarama becerisinin saptanması ve değerlendirilmesidir. D2 testinin ilk kullanılmaya başlandığı yıllarda amaç bireyleri ayırt etmek iken günümüzde başta eğitim, spor, klinik ve endüstri olmak üzere birçok alanda dikkat ölçümünde kullanılmaktadır.

 

D2 Dikkat Testi Nasıl Uygulanmaktadır?

  • D-2 Dikkat Testi; 9- 60 yaş arasına uygulanır.
  • Seçici dikkat ve zihinsel konsantrasyonu belirlemek için geliştirilmiştir.
  • Psikomotor hız, doğru ve yanlış işaretlemeler gösterilen performansın kalitesi bu testte değerlendirilmektedir.
    -Psikomotor hız,
    -Doğru ve yanlış işaretlemeler
    -Gösterilen performansın kalitesi bu testte değerlendirilmektedir.
  • En fazla 8 dakika içerisinde test sonlanmalıdır.
  • Deneğin her satırı 20 sn içerisinde tamamlaması beklenir.
  • Test 14 satır, her satırda 47 karakter ve toplam 658 itemi içerir. “d” ve “p” harflerinin 3 farklı işaretli biçimi yer almaktadır. Bunlar harflerin üstünde, altında, üstünde ve altında olmak üzere yer alır.
  • Test sonucuna göre dikkat geliştirme seansları uygulanmaya başlanır.

 

Dikkat Eksikliği İle İlgili Olarak Uzman Pedagog Yardımı Alabilirsiniz Tıklayın

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96