Çocuğunuz yabancı cisim yuttuğunda ne yapmalı?

Küçük çocukların oynarken ağızlarına soktukları yabancı cisimler solunum yollarına kaçtığı takdirde ölüme sebep olabilir.

Bu duruma engel olmak ya da gerçekleştiğinde yapılabilecekler ise;

Çocuklar her şeyi öğrenmek ve meraklarını gidermek için ellerine aldıkları tüm cisimleri ağızlarına götürmeyi denerler. Bunu yaparken aynı zamanda konuşmaya ve oyun oynamaya da devam etme çabalarının sonucunda ellerindeki yabancı cisim solunum yoluna kaçarak nefes almalarını engeller ve boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalırlar.

Araştırmalara göre 1 yaşının altındaki çocukların ölüm sıralamasında bu cisim yutarak boğulma olayı 5. Sırada yer alır. Yani ciddiyeti yüksek bir durumdur…

En tehlikeli cisimler

Bu duruma yol açabilecek en tehlikeli yiyecek kuruyemişler, en riskli cisimler ise oyuncak parçalarıdır.

Bunların dışında çocuğun solunum yollarına zarar vermeden sizin görmeden çocuğunuzun ağzına götürdüğü ve yuttuğu birçok cisim de olabilir.

Bunlardan en tehlikeleri arasında ise; mıknatıs parçaları ile küçük pillerdir. Bu tip cisimler bağırsak parçalanmalarına dahi yol açabilir.

Cisim yutulduğunda nasıl müdahale edilmeli?

Siz fark etmeden yuttuğu herhangi bir cisim sonrası çocuğunuzda; ani morarma, öksürme, solunum sıkıntısı, boğaz ve göğüs ağrısı, açıklanamayan ateş, bilinç değişikliği, aşırı salya, kusma, kilo kaybı gibi değişikler görüldüğünde derhal müdahale edilmesi ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir.

Bu teşhis konulan çocuklara anestezi altında müdahale edilebilir… Eğer teşhis aşaması gecikmişse bu durumda çocuk uzun bir süre hastane koşullarında tedavi edilerek bu durum iyileştirilebilinir.

Çocukları yabancı cisimlere bağlı sorunlardan korumanın yolu çocukların hareketlerini kısıtlamak değil, yabancı tehlikeli cisimleri çocuklardan uzaklaştırmaktır…

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96