Psikoloji · 3 Temmuz 2022

Erteleme problemiyle nasıl baş edebiliriz?

Erteleme, kişinin yetiştirmesi gereken işleri yapmaktan kaçınması halidir. Herkesin zaman zaman yapması gereken işleri ötelediği ya da o işe başlamadan önce başka şeylerle meşgul olduğu anlar vardır. Bu problem bir hastalık olarak bile hayatımıza girebilir. Hastalık demek için bu davranışların patolojik düzeyde olması gerekir. Ama yetiştirmemiz gereken işleri sürekli bahaneler üreterek, ağırdan alarak bir türlü işin başına geçip tamamlayamıyorsak, yani bilerek ve isteyerek sorumlu olduğumuz işlerden kaçınıyorsak o zaman bu konuya dikkat etmekte fayda var diyebiliriz.

Erteleme problemiyle nasıl baş edebiliriz?

  • Önce kendinizi tanımaya ve anlamaya çalışın. Neleri erteliyorsunuz? Neleri ertelemiyorsunuz? Bu sorulara verdiğiniz cevaplar ile kendinizi tanıma imkânı bulabilirsiniz. 
  • Meselenin nedenini araştırın, engel mi, yoksa gerçek bir mazeret mi olduğuna bakarak başlayabilirsiniz.
  • Bir işe başlamadan önce dikkatinizi dağıtan şeyleri uzaklaştırabilirsiniz.
  • İşe başlamaya karar verdikten sonra önem ve aciliyet sırasına göre küçük parçalar halinde tamamlamak da motive edecektir.
  • Yapılacak işi düşündüğünüzde gerginlik ve rahatsızlık hissediyorsanız önce rahatlamaya odaklanın. Dua ve tebdil-i mekândan istifade edebilirsiniz. 
  • Tamamlanan işler doğrultusunda kendinizi takdir etmeye ve ödüllendirmeye özen gösterin. Başlayamadığınız ve size zor gelen işlerde kendinizi suçlamak yerine bu durumun sizin için gerçekten zor olduğunu kabul edin ve kendinize olumlu telkinler vererek duayı hayatınıza davet edin.
  • Kendinize kızarak ya da öfkelenerek yeni bir kısır döngü oluşturmayın, kendinize nazik davranın. Kendiniz için yapacağınız en önemli şey, bir işe başlayabilmek, yani harekete geçmektir. Bu hem kendinize olan inancınızı hem de motivasyonunuzu arttıracaktır.
  • İnsan nazarını geçmişe ve geleceğe ve birden çok konuya dağıttığı için, belli bir âna ve işe düşen dikkat enerjisini azaltıyor. 
Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96