Çocuk Hastalıkları · 22 Mayıs 2017

Yenidoğanın Bakımı Nasıl Yapılır

Yenidoğan bebeğinizin günlük bakımının önemli bir kısmı onun temizliğidir. Ancak bunun dışında özellikle dikkat etmeniz gereken birkaç bakım kuralı da yok değil.

Bebeğin ilk günlerdeki bakımında nelere dikkat edilmelidir?

Doğumdan sonraki günlerde, normal zamanında doğmuş sağlıklı bebekler çevre ısısı değişikliklerinden çok çabuk etkilenirler. Erken doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde bu etkilenme çok daha belirgindir. Bu nedenle bebeğin bulunduğu odanın sıcaklığı 22 derece civarında ve temiz havalı olmalıdır. Düşük doğum tartılı bebeklerde oda ısısı 24 dereceden düşük olmamalıdır. Prematüre bebeklerde oda ısısı 26 derece olmalıdır. Açık kapı ve pencerelerle hava akımı olmasına izin verilmemelidir. Bebek sobaya yakın yatırılmamalıdır. Çocuğun giyimi ve örtülmesi oda sıcaklığına göre düzenlenir. Bebeğin yüzü kızarmışsa, çok ısınmıştır; soluk veya morumsu olması ise üşüdüğünü gösterir. El ve ayaklarının soğukluğunun vücut sıcaklığını değerlendirmede güvenilir olmadığı unutulmamalıdır.

Bebeklerin makat bakımı ve temizliği önemli midir?

Özellikle kız bebeklerde makat temizliğinde kakanın hazneye kaçmaması gerekir. Çünkü idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Her yenidoğanda makat bölgesi gözlenmelidir. Yenidoğanda makatın açık olup olmadığı gözle muayene ile ve rektal derece koyularak kontrol edilmelidir. Makat bölgesinin bebe yağı ve kremi ile bakımı faydalıdır.

Cilt bakımı nasıl olmalıdır?

Bebeğinizin günlük bakımının önemli bir bölümünü onun temizliği oluşturur. Cildi yumuşak ve duyarlıdır. Kendi vücudunun ürettiği ter, tükürük ve idrar bile cildini tahriş edebilir. Bu nedenle onu sık sık ve özenle temizlemek gerekir. Derinin kirli kalması sonucu pişikler ve deri enfeksiyonları kolay gelişir. Çok giydirilen ve çok sıcak ortamda kalan bebeklerde isilik olabilir. Bebeğiniz büyüdükçe yıkanma gereksinimleri de değişecektir. Yemekleri saçlarına sürecek, elleri ile dünyayı keşfedecek, altını temizlerken sizden yardım isteyecek ve üstünü başını daha sık kirletecektir. Bununla birlikte, her gün banyo yaptırmanız gerekmez; temiz bir sünger ile elini, yüzünü silip, poposunu yıkayarak da temizlik işini çözümleyebilirsiniz. Bu arada bebeğiniz kısa zamanda banyo yapmanın keyfine varacak, banyo yaşamınızın önemli bir parçası haline gelecektir. Cilt bakımında pudra kullanılmamalıdır. Banyodan sonra özellikle deri kıvrım yerlerinin iyice kurulanmasına dikkat edilmelidir. Cildi kuru, soyulan bebeklerde özel, yumuşatıcı cilt losyonları kullanılabilir. Doğal zeytinyağı bile kuru ciltlere iyi gelir.

Banyo nasıl yapılmalıdır?

Bebeğinizi hiçbir zaman banyoda yalnız bırakmayın. Bebeğiniz oturur durumda iken bile elinizle arkasından desteklemeyi unutmayın. Küvete ekleyeceğiniz su mutlaka ılık olmalıdır. Sıcak musluğu ısınıyorsa üzerine bir bez sararak bebeğin dokunup yanmasını engelleyebilirsiniz. Bebeğinizi koltuk altlarından tutarak küvetten kaldırın. Kaygan olabileceği için dikkatli olmalısınız.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96