Hafta Hafta Hamilelik · 14 Mayıs 2017

19. Hafta Gebelik Gelişimi

Bu dönem de uterusun ön kısma doğru büyümesi ile bel ağrılarınız olabilir ve karın hacmi artıp büyüdüğü için göbek çukurun da düzleşme görülür. Bu dönem de kilo alımlarınız devam eder hızlı kilo alımlarına dikkat edin düzenli sık ve az beslenin nefes alışınız da zorluk yaşayabilirsiniz. Yine bu dönem de rahminiz büyüdüğünden rahim kasılmasının neden olduğu bazı ağrılar oluşabilmektedir ve aynı şekilde rahim hacmi artmasından ve bu hacim artmasından dolayı mideye bir baskı uygular bu baskı sonucunda isereflü şikayetiniz oluşabilir.19 haftalık bebek görüntüsünü yan tarafta görebilirsiniz.  Yukarıda da dediğim gibi hem kilo artışınızı düzenlemek hem de reflüyü azaltmak için az vesık yeme alışkanlığınızın olması gerekli ayrıca reflü için yatar pozisyondayken vücudun gövde bölgesini hafif bir şekilde kaldırmak reflüye iyi gelebilir.

Bazı kısımlarınız da dudakların üst kısmı,alın ve yanaklarda kahverengi şekilde lekelenmelerin olması normaldir endişe etmenize gerek yoktur ve koyulaşma şeklinde meydana gelen meme uçlarınız da,genital bölgenin dış kısmında,koltuk altı bölgelerinde meydana gelebilir. Göbeğinizin alt kısmından başlayarak aşağı doğru devam eden koyu ve dikey şeklinde bir çizgi oluşur buna tıp dilinde linea negra denmektedir. Meydana gelen lekeler doğumun gerçekleştikten sonra 1 yıl kadar devam edebilmektedir.

Derinizin gerilmesi,hızlı kilo artışı,hormon değişikleri gibi faktörlerden vücudunuzda çatlaklar oluşmuş ve bu çatlaklar kaşıntı şikayetlerini başlatabilir fakat sadece çatlamalar ile ilgili kaşıntılar olmayabilir gebelik süresince farklı bir takım sebeplerden dolayı da kaşıntı meydana gelebilir eğer çok yoğunsa doktorunuza başvurmanız da fayda var.

Gecen haftalarda da dediğim gibi bebeğin cildi lanugo ismimli tüylerle kaplıdır bunun nedeni bebek sıvı içinde olduğundan cildine zarar vermemesini amaçlamaktdır. Ve bu haftadan başlayarak caseosa adında maddenin de üretimi başlamış durumdadır krem kıvamına yakın beyaz renkte olan ve bebeğin cildini koruma amaçlı üretilen bir maddedir dediğim gibi bu maddenin asıl görevi bebeğin devamlı maruz kaldığı sıvıdan onu korumaktır biraz daha açarsak bunu uzun süre birde bu süre 9 ay süresince suyun içinde kaldığımızı düşünürsek bu oldukça uzun süre ve cildimiz acaba ne hal alırdı işte bu madde cildi sudan korumaktadır.

Bu haftada bebeğinizin boyu yani baş popo mesafesi 14-15cm kadar kg ise 240-270gr arasındadır. Damak yapası ve ilk çıkacak olan süt dişlerinin de bir taslağı meydana gelir. Bu haftadan itibaren olmak üzere bebeğin bütün kas gelişimi ve sinir sistemi tam olarak gelişmiş durumdadır. Bebeğin refleks hareketleri kuvvetli bir şekilde meydana gelmeye başlar bu dönemde bebeğiniz ile konuşun beni duymaz yada o bir bebek demeyin ona anne karnındayken sevginizi vermeye değer verdiğinizi hissettirmeye çalışın böylelikle bebeğinizde size karşılık olarak hareket ederek verecektir. Bebeğin beyni gelişmeye devam ediyor ancak bebeğiniz artık hareketli kendi vücudunda nereye dokunmak isterse dokunur durumda.

Bu dönemde plasenta büyümesini sürdürür ve bebeğin beslenmesini sağlar. Bebeğiniz kendi vücudunu tanımış ve kolları ile bacakları arasında ki orantı daha orantılı bir şekildedir. Doğum sonrasında ısı ayarlaması için gerekli olan yağ oranı da bebekte birikerek toplanmaya devam etmektedir.

Erkek bebekte testis kızlar da ise rahim görüntülenebilir. Böbrekleri de idrar üretme fonksiyonlarını yerine getirmeye başlamıştır. Ultrasonografide bebeğin el ve ayak parmaklarını emdiğini görmeniz mümkündür. Gebeliğinizi yarıladınız şimdiden sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenizi diliyorum ve ömür boyu bebeğiniz ile mutlu olmanız dileklerimle.

19 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Anne adaylarının en çok merak ettikleri sorulardan biriyle başlayalım: 19 haftalık gebelikte anne karnı ne kadar büyür? Göbeğinin altında hissettiğin rahmin artık 1.3 cm büyüklüğünde. Artık kendini belli ediyor. Rahmin tepe noktası 20.hafta civarında göbek deliğinin hizasını bulacak. Bu ayın sonunda rahmin, göbek deliğinden 2 cm kadar yukarıda olacak. Bu aşamada hamile olduğunu artık kimseden saklayamayacaksın.

19 hafta gebelik kilosu ise bir diğer merak edilen konu. Şimdiye kadar toplam kilo alımın ortalama 3.6 ila 6.3 kg. Bu kilonun sadece 200 gramı bebeğine ait. Plasenta hemen hemen 170 gr, amniyotik sıvı ise yaklaşık 320 gram. Rahminin ağırlığı 320 gram, göğüslerinin her birinin ağırlığı ise 180 gram civarında. Bunlar elbette ortalama rakamlar.

19 Haftalık Gebelikte Beslenme: 5-6 Öğün Önemli!

Araştırmalar, gün boyunca sık ve az öğünler yiyen kadınların, üç büyük öğün yiyen kadınlara göre- kalori ve kilo alımı aynı olsa bile- büyümekte olan bebekleri için daha iyi beslendiklerini gösteriyor.

Gün içinde 5-6 küçük öğün yaparak kan seviyesini ve şekerini dengede tutmanın fetal gelişim için daha iyi olduğu tespit edilmiş. Çünkü 3 büyük ana öğün gün içinde kan seviyesinin yükselip alçalması anlamına gelir. Bu büyümekte olan bir bebek için faydalı değildir. Ayrıca sık sık ve az az yeme felsefesi mide bulantısı, yanması ve hazımsızlık şikayetleri için de birebir.

19 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

Gebelikte Bitkisel Ürünlerin Kullanımı:

Gündelik hayatımızda bitkisel ürünlerden ne kadar destek alsak da hamilelik döneminde şifalı bitkilerin kullanımında mutlaka doktoruna danışmalısın. Örneğin eğer kabızlık sorunu yaşıyorsan sinameki içeren çaylar kullanmak isteyebilirsin ancak sinameki rahimdeki kasları uyarır ve düşüğe neden olabilir. Bazı bitkiler bağırsaklarını ve bebeğin bağırsaklarını rahatsız edebilir. Bu yüzden gerek bitkisel çayları gerekse ilaçları kullanırken mutlaka doktoruna danışmalısın. Unutma hamilelik bir hastalık olmasa da vücudun ve hormonların bambaşka çalıştığı bir dönem.

Gebelikte Kalsiyum Alımı:

Hamilelikte günlük kalsiyum ihtiyacı hamilelik öncesine göre %50 artar. Her gün yaklaşık 1200 mg. kalsiyum almak çok kritiktir. Elbette net miktarları doktorunla konuşmalısın. Süt, yoğurt ve peynir ürünleri, badem, tofu, brokoli gibi besinler kalsiyum açısından zengindir.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96