Hafta Hafta Hamilelik · 14 Mayıs 2017

18. Hafta Gebelik Gelişimi

18 Haftalık gebelik‘de bebek hareketlerini anne adayı hissedebilir özellikle 2.ve 3. Gebeliğini yaşayan kadından bu dönem de bebek hareketlerini hissedebilir ilk gebeliği olan kadınlarda ise 20-22. Haftalarda bebeklerinin hareketlerini hissetmeye başlayacaklardır biraz daha sabırlı olsun ilk gebeliği yaşayan anne adayları bebeğin hareketlerinin anne tarafından hissedilebilmesi için 1 saniyeden uzun ve sert bir şekilde bebeğin hareket etmesi gerekir. Bu dönem de yine bebeğin gelişimi hızlı bir biçim de devam etmektedir bebeğin baş popo mesafesi yani boyu 14cm ulaşmış ve ağırlığı 200grulaşmış durumdadır. Şimdiye kadar yumuşak bir yapıya sahip olan kemikler sertleşmiş durumdadır.

Cinsiyeti erkek olan bebekler de prostatın gelişimi tamamlamış bir durumda kız olan bebeklerde yumurtalıklar da ilk yumurta hücreleri gelişimine başlamıştır. Bebeğinizin kalp atışında ki hız yetişkin bir insanın kalp atışlarının hemen hemen iki katında atmaktadır bebeğinizin kalp gelişimi tamamen tamamlanmamış fakat kalbin dört odacık görüntüleri oluşmuş şekildedir. Bu dönem de bebeğin cildi koruyucu olan kremsi bir katman ile kaplanır bu katmana verniks caseosa ismi verilmektedir bu katmanın fonksiyonu ise bebeğin cildi devamlı olarak sıvıya maruz kaldığı için bebeğin cildini korumaktır.

Bebek bu dönemde hızlı bir şekilde büyümeye ve kilo alımına devam etmekte bebeğin normal yüz hatları belli olmuştur. Dış kulak şekillenerek olması gereken konuma gelmiş durumdadır ve bebeğin ayak ve ellerinde oluşan hatlar belli olmaya başlar.

Bebeğin bağırsakların da artık ilk dışkı oluşmaya başlamış ayrıca bebeğin akciğerleri biçimlenmiştir ama buna karşın şuan solunum işlevini yerine getirecek konumda değildir. Artık bebeğinizin oluşan iç organlarından hormonları salgılanmaya başlar bu hormonların salgılanmaya başlama zamanları en erken 12.haftada en geç ise 20. Haftada salgılanmaya başlayacaktır.

Bu dönem de genelde anne adayların da iştah artışı gözlemlenir çünkü artık mideniz eskisi gibi bulanmıyor ve kendinizi daha iyi hissediyorsunuz bu nedenle hızlı kg alımına dikkat etmeli dengeli,düzenli ve sık yeme alışkanlığı kazanıp bunu korumalısınız bu hızlı ve süratli kg artışı bazı bölgelerde sırt ,bel,eklem gibi kısımlarınızda ağrıya yol açabilir. Bu dönem de bebeğin kalsiyuma olan ihtiyacı göz önünde bulundurularak kalsiyum yönünden zengin süt ve süt ürünleri tüketimine dikkat edilmelidir.

Gebe kalan kadınların neredeyse %90 oranında gebelik döneminde kalça ve basen bölgelerinde çatlak oluşumları meydana gelmektedir bu çatlak oluşumlarının tetikleyen faktörler; fazla doğum yapılması,az miktarda sıvı alınması,düzensiz ve yetersiz beslenme çatlak oluşumunda etkili olan faktörler arasında yer almaktadır.

18 Haftalık Gebelikte Cinsiyet Belli Olur Mu?

Hamilelikte 20.haftaya yaklaştıkça cinsiyetin kesin olarak belli olma olasılığı artar. Fakat cinsiyet belirlemede, hamileliğin haftasından başka bazı faktörler de vardır. Ultrason cihazının modeli, hekimin tecrübesi ve en önemlisi de ceninin pozisyonu. Cenin bazen ultrasında üreme organlarını göstermeyecek pozisyonlarda olabilir. Böyle durumlarda bazen 20.haftaya kadar hatta belki daha sonraki haftalara kadar cinsiyet net olarak anlaşılmayabilir.

18 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

Bir zamanlar soyut olan bebeğin hızla elle tutulur bir varlık haline geliyor. 18 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilir mi, hissedilmez mi merak ettiğini biliyoruz. Büyük ihtimalle bu ay ya da gelecek ayın başlarında bebeğinin hareketlerini ilk defa gerçekten hissedeceksin.

Çünkü içeride bir hayat olduğuna dair ilk his 14.haftayla 26.hafta arasında bir yerlerde ama en çok da 18.ile 22.haftanın ortalarında gelir. Bu mucizevi duygu ve artık irileşen göbeğin hamileliği nihayet gerçek gibi hissetmeni sağlayacak.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96