Hafta Hafta Hamilelik · 14 Mayıs 2017

5. Hafta Gebelik Gelişimi

Gebelikte 5. Hafta dönemine geldik bu haftaya kadar neler olduğunu diğer yazılarımdan artık biliyorsunuz ve 5. Haftada artık hamile olduğunuz kesinleşti ve bir çocuk sahibi olma yolunda ilerlemeye başladınız. Bu dönemde kesinlikle bir kadın doğum uzmanı hekime gidip muayene olmanız gerekmektedir artık bu evreden itibaren sizde değişikler baş göstermeye iyiden iyiye başlayacaktır bu arada hamilelikte normal zamanlarda adet zamanlarınız da yaşadığınız belirtileri yaşayabilirsiniz aslında neredeyse adet dönemlerinizde ki yakınmalarınız ve belirtileri aynıdır tek bir kısım ikisini ayırır buda gebelikte gittikçe bu belirtiler yoğunlaşarak artar.

Genelde 5. Hafta hamilelik belirtilerin de anne adaylarında öyle müthiş bir gelişme olmaz ama bazı anne adaylarımızda erken gebelik belirtileri oluşabilir bunlar; sabah bulantısı,kusma,iştah değişmesi,aş erme, göğüslerde gerginlik ve hasiyet oluşması,uçlarının renginin koyulaşması belirtileri baş gösterebilir. Dediğimiz gibi bunlar bazı anne adaylarında erken gebelik belirtileri olarak çıkabilir ama bazı anne adaylarında ise çok fazla bir belirti olmadan bu sürece devam edebilir.

5.Gebelik haftanızda sık idrar yapma ihtiyacınız yada yakınmanız diyelim ortaya çıkabilir,bunun sebebi ise rahim normal boyutundan daha fazla bir boyuta doğru buyüdüğünden mesanenize baskı uygulayarak az miktarda bile olsa idrara çıkmanıza neden olur. Genellikle akşamları kendini gösteren bir baş ağrısı ve bir uyku haliniz de olabilir.

5. Haftada Gebelik Bebeğiniz

Bebeğinizin boyu ortalama olarak 1-3 mm ulaşmış durumdadır. Ultrason ilegörülebilir bir duruma gelir. Kalbi atarak kan pompalama görevini yapmaya başlar, fakat bu atışlar daha ultrasonda henüz duyulamaz.

Beyin, omurilik, omurga ve sinir yolu ektoderm (iç deri) denilen en üst tabakada oluşmaya başlar. Aynı zamanda deri, saç, tırnak, meme, ter bezi ve diş minelerinin oluşumuna da faydalı olur.

Kalp ve dolaşım sistemi orta tabakada (mezoderm) şekillenip biçimlenmeye başlar. Aynı zamanda bebeğinizin kas, kıkırdak, kemik ve deri altı dokularını da şekillendirir.

Dış deriye gelirsek ise (endoderm) bebeğinizin akciğer, bağırsak, tam olarak olgunlaşmamış idrar sistemi, karaciğer, tiroit ve pankreas gibi organları biçimlendirir.

Bu evrede bebeği besleyecek ve oksijenin bebeğe gitmesini sağlayacak yardımcı olacak koryon villus ismi verilen doku ve kordon bağı meydana gelmektedir.

 5.Haftada Cinsel Hayat

 Cinsel hayatınızı normal bir şekilde sürdürmek mümkün olmaz cinsel hayatınızı doktorunuzun önerileri doğrultusunda yaşamanızda büyük fayda vardır. Fakaterken doğum riski,kanama,enfeksiyon riski,ağrı,düşük riski gibi durumlarda hekiminiz cinsel hayatınızda bir kısıtlamaya gidebilir bu hem sizin hem bebeğiniz için alınan bir önlemdir.

5.hafta Gebelik de Beslenme

Sizinde bildiğiniz gibi gebelikte beslenme çok ama çok büyük bir rol oynar bu nedenle beslenmenize çok özen göstermeniz gerekecektir gebelikte beslenme sayfamıza burayı tıklayarak ulaşabilir detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. İlk haftalarda gebe kadınlarda görülen bulantı,kusma,yemek ve bazı kokulardan tiksinme gibi bazı şikayetler ve olumsuz durumlar yaşadığı bir dönemdir. Anne adaylarımız bu durumu şöyle düşünür yemek yiyemiyorum acaba bebeğimi de besleyemiyor muyum diye düşünüp zorla yemek yemeye çalışır bunu bilin ki bu dönem geçici ve bebeğinize zarar vermiyorsunuz kendinizi yemek yemek için zorlamayın.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96