Anne-Baba Eğitimi / Pedagog · 22 Eylül 2017

Bebeklerde Ayrılık Korkusunun Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde Ayrılık Korkusu Ne Zaman Başlar?

Öncelikle, bebeklerde ayrılık sendromunun ne zaman başladığı sorusuna cevap verelim. Bazı bebeklerde daha erken görülebilecek olmakla birlikte, genellikle 9 aylık bebekte ayrılık kaygısı görülür.

Hatta bu yüzden, bebeğinin 6 aylık olduğu dönemde bakım için başkasından yardım almanın, onun gelişimi açısından iyi olacağı düşünülür. Çünkü bebeğinin ayrılık korkusu başlamadan başka insanlara alışması daha kolay sağlanır. 2-3 aylık bebeğin, sadece ihtiyaçlarının karşılanmasıyla mutlu olabiliyorken, 8- 9 aylık olduğu dönemlerde sürekli seni yanında istemeye başlar. O yüzden başka insanların varlığına erkenden alışmasında fayda var.

Bebeklerde Ayrılık Korkusunun Nedenleri Nelerdir?

  • Bebeğin artık daha iyi bir hafızaya sahip! Paltonu giymenin, çantanı almanın neye işaret ettiğini hatırlıyor ve ardından yaşanacakları hemen kavrıyor. Haliyle, belirsiz bir süreliğine ortadan yok olmanı istemiyor.
  • Normal olan bu durumun dışında, bebeğinin geçmişte yaşadığı ayrılık deneyimleri de tepkilerini etkiler. Örneğin, bebeklerin sadece ebeveynlerinden uzak kalmaya ya da ayrılmaya değil, bakıcı değişikliklerine de tepki ile yaklaştıkları biliniyor. Ayrıca, aileden birini kaybetmek, çocuklar için de yetişkinler kadar sarsıcı olabiliyor. Eğer bebeğin de bu tür bir ayrılık deneyimi yaşadıysa, bebeklerde ayrılık endişesini daha derin yaşayacağını tahmin edebiliriz.
  • Bebeğinin geçmiş ayrılık deneyimlerinin yanı sıra seninle olan ilişkisi ve gelişim seviyesi de bu ayrılık korkusunu nasıl yaşadığı, ne şekilde üstesinden gelmeye çalıştığı konusunda belirleyicidir.

 

Bebeklerde Ayrılık Korkusu ile Başa Çıkma Yöntemleri

Kendini suçlama!

Öncelikle, bebeğinin ağlamasının ve mutsuz görünmesinin sana suçluluk duygusu hissettirmesine izin vermemelisin. Bebeklerde anneden ayrılma korkusu, normaldir ve çok nadiren annenin yaptığı ya da yapmadığı bir şeyden kaynaklanır.

Hatta, sen evden çıktıktan kısa bir süre sonra, bebeğinin ağlamasının artık bir işe yaramayacağını fark ederek, her ne yapıyorsa, onu yapmaya devam edeceğini tahmin etmek pek de zor değil!

Bakıcı seçiminden emin ol!

Sadece güvenilir değil, ayrıca bebeğinin her türlü huysuzluğuna karşı anlayışlı ve sabırlı bir bakıcıya emanet ettiğinden emin olmalısın. Ayrıca, bakıcının sen evden ayrılmadan yarım saat kadar önce eve gelmesi ve bebeğinle ilgilenmeye başlaması ya da üçünüzün belli bir süreyi birlikte geçirmesi iyi olabilir.

Bebeğine gitmeden önce haber ver!

Bebeğinin ağlamasını engellemek için farkında olmadığı bir anda evden çıkmak, emin ol ki, hiç iyi bir fikir değil! Bu şekilde davranman bebeğinde her an bir yere gitmiş olabileceğin korkusu yaratır. Böylece ayrılık anksiyetesi bebekte artar. Ayrıca, sana olan güvenini de sarsar.

Bunun yerine, evden çıkmadan on ya da on beş dakika kadar önce ona haber vermen, ne zaman geleceğini açıklaman sana olan güvenini sağlamlaştırır. Dönmeyeceğine dair endişelerini de ortadan kaldırır.

Bu arada, gitmeden uzunca bir süre önce haber verdiğin durumda gideceğini unutabilir ya da gitmeden hemen önce haber verdiğinde ise, gidecek olmana alışma zamanı kalmayabilir.

 

Bebeklerde Ayrılık Endişesi Ne Zaman Biter?

Bu sorunun cevabı genel olarak bebeğinin 18- 19 aylık olduğu dönemlere denk düşer. Ancak, üç yaşından önce yatılı olarak ya da anneden ayrı bir evde bebeğin kalması önerilmez, hatırlatalım.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96