Öğrenci Koçluğu / Pedagog · 15 Ekim 2017

Çocuğa Ders Çalışma Becerileri Nasıl Kazandırılır

  • Okuldan geldikten en az 1 saat, en geç 1.5 saat sonra ödeve ya da ders çalışmaya başla. Derse başlamadan önce elini yüzünü yıka, üstünü başını değiştir, tuvalete gir, karnını doyur, dinlen vs. Derse uygun zamanda başla ki sana uyumadan önce keyifli bir zaman kalsın.
  • Odanda çalış. Odan ve masanı düzenli tut. Odanda dikkatini dağıtan şeyler varsa onları kaldır ya da görmeyeceğin bir yere koy. Biten dersin kitabını ve defterini kaldır, diğer dersin kitabını, defterini masanın üzerine koy. Böylece masanın üzeri derli toplu olur.
  • Ders çalışmaya başlarken kendi kendine bazı cümleler kur.”Ben dikkati dağılabilen bir çocuğum (gencim) şimdi sadece önümdeki konu ile ilgileneceğim, başka hiçbir şeyle ilgilenmeyeceğim”,”Bugün çok iyi çalışacağım” vb.
  • Kısa ya da uzun süreli hedeflerini içinden tekrarla ya da yazıp masanın yakınlarına as. “Sınavımdan iyi not almalıyım”, “Karneme zayıf getirmeyeceğim”,”Öğretmen olmak istiyorum” vb.
  • Bir ödevi ne kadar zamanda bitireceksin tahmin et. Bunu her bir dersin ödevi için ayrı ayrı yap. Tahmin ettiğin süre kadar saatini kur. Saat çaldığında aradaki farka bak. Belirlediğin sürede bitirdin mi, bitiremedin mi? Bitmediyse neden bitmedi çok mu zordu, oyalandın mı? Çok önceden bitti ve çok mu özensiz oldu? Zamanı tahmin etmek mi zor oluyor? vb. Eğer ödevlerinin ne kadar süre alacağını tahmin edersen ödev yapmak seni korkutmaz.
  • Dikkatini iyi bir biçimde toplayabileceğin süre kadar çalış ve ardından mola ver. Çalışma ve mola süreleri orantılı olsun. Örneğin; 15 dakikalık çalışma 5 dakika mola, 30 dakikalık çalışma 10 dakika mola, 45-60 dakikalık çalışma 15 dakika mola gibi. Molada televizyon ve bilgisayar karşısına geçme.
  • Ders çalışırken dikkatini sadece önündeki konuya vermeye çalış. Ne önemli ne önemsiz ayırt et. Önündeki kitapta ya da defterde önemli olanı gösteren ipuçlarına dikkat et. Altı çizili, koyu renk, renkli, eğik yazılmış sözcükler ya da cümleler, konunun başındaki ya da sonundaki sorular, özet, öğretmenin kırmızı kalemle çizdirdiği ya da “Bu önemli” diye vurguladığı yerler vb.
  • Neyi öğrendiğinin farkına varmak için okuyacağın konunun önce başlık ve alt başlıklarını oku. “Ben şimdi ne okuyorum? Okuduğum bölümün ve alt bölümlerinin adı ne?” Sonra bu bölüm (ana ve alt) başlıklarını soruya dönüştür. Örneğin; konu başlığı “İletişim” ise “İletişim nedir?” gibi bir soru sor. Daha sonra bu sorulara cevap bulmak amacıyla ilgili yerleri oku. Okurken de sorduğun soruyu hep aklında tut. “Ben iletişimin ne olduğunu okuyorum” gibi.
  • Öğrendiklerini sıkça tekrar et. Tekrar ederken de önemli olanları tekrar et. Gereksiz bilgilerle belleğini doldurma. Aynı gün içerisinde birkaç kez tekrar etmenin yanısıra, bir iki gün aralıklarla da öğrendiğini tekrar edersen daha kolay hatırlarsın. Unutma, sınavdan önceki son gün sadece gözden geçirme günüdür, sınava üç dört gün kala ders çalışmaya başla.
  • Kitabını okuduktan sonra kapat ve aklında kalanları tekrar et. Tekrar ettikten sonra yeniden kitabını aç ve verdiğin cevaplarla kitaptaki bilgileri karşılaştır. Farklılıklara dikkat ederek yeniden oku ve tekrar et.
  • Bir şey öğrenirken ne kadar çok duyu organını kullanırsan o kadar kolay öğrenirsin.

– Önce içinden sonra yüksek sesle oku, okuduğunu kulağın duysun. Çalışırken sesini kayda al, ses kaydını dinlerken kitaptan  takip et.

– Önemli yerlerin altını kırmızı kalemle çiz.

– Okuduğun konu ile ilgili anahtar noktaları yaz. Her bir anahtar nokta yoluyla konuyu tekrar et. (Örnek; 19 Mayıs 1919, İstanbul, Samsun, Bandırma, Sivas vs.).

– Çalışırken harita, tablo, şema gibi görsel materyaller kullan.

– Çalıştığın konu ile ilgili resim çiz, model oluştur, deney yap.

  • Öğrenmekte zorlandığın konuları yatmadan hemen önce çalış. Ardından yeni bir bilgi gelmeden, örneğin başka bir şey okumadan, televizyon seyretmeden, bilgisayar oynamadan vb. yat. Böylece okuduğun bilgilerin belleğinde depolanması daha kolay olur.
  • Dersi derste öğren. Tüm dikkatin öğretmeninde olsun. Dikkatin dağıldığında “Ben buradayım” tekniğini kullan. “Ben buradayım sınıftayım, fen dersindeyim, öğretmenimi dikkatli dinlemeliyim” vb. Bu tekniği evde de kullanabilirsin.Derste aktif ol. Soru sor, katkıda bulun, not al, öğretmen anlatırken kitaptan izle vb.
  • Ödevlerini bitirdikten sonra, ertesi günün önemli derslerine göz gezdir.

 

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96